Protibolečinski tretmaji (TENS)

Elektrostimulacija

S pomočjo električnih tokov izzove mišično kontrakcijo in tako povečuje ali vzdržuje mišično maso in moč ter skrbi za obnavljanje poškodovanih živcev. omogoča intenzivno mišično vadbo z majhno obremenitvijo mišic, kit in vezi.

Pri tej terapiji s posebnim generatorjem električnih impulzov preko površinskih elektrod, ki jih namestimo na kožo, v mišici sprožamo krčenje in jo na ta način aktiviramo. Metoda se uporablja predvsem v zgodnjem obdobju okrevanja po operaciji, ko zaradi otekline in spremljajočih bolečin pacient med vadbo še ni sposoben sam pravilno ter v dovolj velikem obsegu aktivirati mišic. Kasneje se lahko elektrostimulacijo uporablja kot dopolnilno metodo ob aktivni vadbi, kar pospeši krepitev mišic in pridobivanje mišične mase.

Ultrazvok

Je zdravljenje z energijo zvočnega valovanja visokih frekvenc, ki ga človeško uho ne zazna. Ultrazvočno valovanje vpliva na zelo majhne celice in molekule v telesu ter povzroča njihovo gibanje. Mehanska energija, se v tkivih skozi katera prehaja, spreminja v toploto. Toplotni učinek je večji na mestih kjer pride do odboja valov, npr. na meji med mehkim tkivom in kostjo. Terapevtski ultrazvok ima mikromasažni in toplotni učinek, ki je zaželen pri obravnavanju različnih kroničnih vnetnih procesov in pred raztezanjem napetih struktur. Globina prodiranja ultrazvoka je odvisna od izbrane frekvence, izhodne moči in od vrste tkiva in ki ga obravnavamo.

Ultrazvok poveča propustnost celične membrane, zato ga v uporabljamo tudi za prenašanje terapevtskih snovi v globino. Tako lahko povečamo učinkovitost različnih terapevtskih mazil, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno. Ultrazvok lahko kombiniramo z elektroterapevtskimi tokovi, kar poveča terapevtski učinek.